Αγχώδεις Διαταραχές

×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /home/ngncgr/public_html/includes/menu.inc).

Το φυσιολογικό άγχος είναι μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση  που προετοιμάζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια επικείμενη απειλή. Το παθολογικό άγχος είναι υπερβολικό σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί.  Έχει τις ρίζες του περισσότερο σε μια ενδόμυχη ανασφάλεια  και λιγότερο στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.
Ο όρος αγχώδης διαταραχή είναι ένας όρος που καλύπτει πολλές και διαφορετικές μορφές ενός κοινού τύπου ψυχιατρικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία, φόβο, ανησυχία για το μέλλον, ανασφάλεια που βασίζονται σε πραγματικά ή και σε φανταστικά γεγονότα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.
Ο όρος άγχος αναφέρεται σε τρείς πτυχές των εμπειριών που μπορεί να βιώνει ένα άτομο που πάσχει από άγχος: την ψυχική ανησυχία, τη σωματική ένταση, και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Οι αγχώδεις διαταραχές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την φοβική διαταραχή και τις διαταραχές πανικού, καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τα δικά της συμπτώματα.
Τα πιο συχνά είδη αγχωδών διαταραχών είναι τα παρακάτω:

  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  • Φοβίες
  • Διαταραχή πανικού
  • Αγοραφοβία
  • Κοινωνική αγχώδης διαταραχή
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Διαταραχή Μετα-τραυματικού στρες
  • Αγχώδης διαταραχή εγκατάλειψης
  • Αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας

 

Η Νευροανάδραση είναι χρήσιμη κυρίως σε διάφορες καταστάσεις άγχους οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν από επιπλέον στρεσογόνους παράγοντες. Όταν το άγχος μας γίνει ο κυρίαρχος τρόπος αντίδρασης απέναντι στις περισσότερες καταστάσεις, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια συνειδητή χαλάρωση, καθώς είναι δύσκολο να αναιρέσουμε μια συνήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κατάσταση ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά στην εκπαίδευση των εγκεφαλικών ρυθμών. Όταν ο εγκέφαλος έχει εκπαιδευτεί να αυτο-ρυθμίζει το μηχανισμό με τον οποίο ετοιμάζεται για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει, τότε ο εγκέφαλος δεν είναι πλέον τόσο ευάλωτος στις επιθέσεις του άγχους.
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής της Νευροανάδρασης για τις αγχώδεις διαταραχές, ο ασθενής αξιολογείται με την χρήση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, το οποίο επιτρέπει στον ειδικό να δει συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικών ρυθμών, τα οποία συνδέονται με αυξημένα επίπεδα άγχους. Στη συνέχεια, η Νευροανάδραση βοηθάει στην ομαλοποίηση αυτών των ρυθμών που σχετίζονται με το άγχος με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.
Οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετέχουν στην εκπαίδευση επιτυγχάνουν στο να ελέγχουν το άγχος και τις κρίσεις πανικού, σε σημείο που αυτές οι κρίσεις να μην παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. Η εκπαίδευση αυτή του εγκεφάλου βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο ήρεμα και πιο σταθερά. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η οποία μπορεί να διαρκέσει περίπου 20-40 συνεδρίες (ενδεχομένως περισσότερο σε σοβαρές περιπτώσεις), δεν χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια από τον ασθενή για τον έλεγχο του άγχους και των κρίσεων πανικού, ενώ τις περισσότερες φορές μετά το πέρας των αρχικών συνεδριών δεν χρειάζονται επιπλέον συνεδρίες.