Δυσλεξία

×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /home/ngncgr/public_html/includes/menu.inc).

Η δυσλεξία είναι η μαθησιακή δυσκολία, που δυσχεραίνει την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης στα παιδιά που πάσχουν από αυτή. Ουσιαστικά, είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει τις γραπτές αναπαραστάσεις που λαμβάνει με την όραση, χωρίς όμως αυτό να την καθιστά ασθένεια ή να οφείλεται σε πρόβλημα όρασης ή ακοής. Αποτελεί τη συνηθέστερη μαθησιακή δυσκολία στα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή και στην ορθογραφία.

Η δυσλεξία είναι δύσκολο να διαγνωσθεί πριν το παιδί πάει στο σχολείο. Μόλις το παιδί πάει στο σχολείο, οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της δυσλεξίας μπορεί να γίνουν πιο εμφανή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Μεγάλη δυσκολία ή και αδυναμία να αναγνωρίζει τις λέξεις και τα γράμματα σε μια τυπωμένη σελίδα
  • Η ικανότητα ανάγνωσης είναι πολλές φορές αρκετά χαμηλότερου επιπέδου από το αναμενόμενο για ένα παιδί της ηλικίας του. 

Τα παιδιά με δυσλεξία συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επεξεργασία και κατανόηση όσων ακούν. Μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν γρήγορες οδηγίες, να ακολουθούν περισσότερες από μια εντολές ταυτοχρόνως ή να θυμούνται την σειρά των πραγμάτων.

Υπολογίζεται ότι το 5% έως 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, με την πλειονότητα από αυτά να έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση, η συνηθέστερη αιτία της οποίας είναι η δυσλεξία.

Η δυσλεξία διαγιγνώσκεται σε παιδιά με φυσιολογική όραση και φυσιολογική ευφυΐα, τα οποία συνήθως έχουν φυσιολογική ομιλία αλλά συχνά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Η θεραπεία για τη δυσλεξία μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο ενεργοποιούνται πολλές αισθήσεις. Η συναισθηματική υποστήριξη του παιδιού από τον γονέα επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο.

 

Στην περίπτωση της δυσλεξίας, η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσπάθειας και της ενέργειας που απαιτείται για να διαβάσει κάποιος ένα κείμενο και να παραμείνει συγκεντρωμένος σε αυτό. Παρόλο που η Νευροανάδραση δεν αποτελεί αυτόνομη θεραπεία, γιατί επιπρόσθετα οι άνθρωποι θα πρέπει δουλέψουν τις φωνητικές και αναγνωστικές τους ικανότητες, εστιάζει στην ενδυνάμωση των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για την δυσλεξία με αποτέλεσμα να κάνει την πιο προσπάθεια πολύ πιο εύκολη. 

 

Το Κέντρο Νευροανάδρασης προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών για το παιδί αλλά και τους γονείς του. Στο κέντρο μας το παιδί μπορεί να εκπαιδεύσει και να ενισχύσει την εγκεφαλική του δραστηριότητα με την χρήση της Νευροανάδρασης, ενώ με την βοήθεια των ειδικών παιδαγωγών ή των λογοθεραπευτών μας θα καταφέρει να κάνει το διάβασμα πιο εύκολο και πιο ευχάριστο. Επιπλέον οι γονείς μπορούν να συμβουλευτούν τους ψυχολόγους του κέντρου μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουν το παιδί τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν και αυτοί στην μάθηση του.