Κατάθλιψη

×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls στην _menu_load_objects() (γραμμή 579 του /home/ngncgr/public_html/includes/menu.inc).

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών που διαφέρει σημαντικά από την κανονική κλίμακα των συναισθημάτων και της λειτουργικότητας. Προκαλούμενη από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (Major Depressive Disorder) καθιστά το άτομο εξαιρετικά ευαίσθητο σε καθημερινές καταστάσεις που μπορούν να το οδηγήσουν σε απελπισία. Κατά τη διάρκεια της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής το άτομο κυριαρχείται από συναισθήματα λύπης, κενού και αναξιότητας. Καθώς η μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να προκληθεί από κάποιο καθημερινό γεγονός, η αλλαγή της συμπεριφοράς φαίνεται υπερβολική. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα άτομο μπορεί να βιώσει μόνο ένα επεισόδιο της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Δυστυχώς όμως, η διαταραχή αυτή τείνει να εμφανίζεται περιοδικά. Μια μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα πρότυπο το οποίο μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη. Αυτό το πρότυπο-δείκτης έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία και βασίζεται στην ποσοτική ΗΕΓ (QEEG).

Η αριστερή μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα, ενώ η αντίστοιχη δεξιά σχετίζεται περισσότερο με την κατάθλιψη και τον φόβο. Όταν υπάρχει περισσότερη χαμηλή δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά τότε αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου είναι ανενεργό με αποτέλεσμα το αντίστοιχο δεξί να είναι πιο ισχυρό. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτό το πρότυπο είναι πιο καταθλιπτικά και πιο αγχώδη από τα υπόλοιπα.

Στην απεικόνιση αυτού του προτύπου είναι ξεκάθαρο πως ο χάρτης στα αριστερά είναι από άτομο που έχει χρόνια κατάθλιψη ενώ ο άλλος από ένα φυσιολογικό άτομο. Είναι εμφανές ότι η αριστερή πρόσθια πλευρά του εγκεφάλου (που είναι χρωματιστή με πορτοκαλί και κίτρινο) εμφανίζει μεγαλύτερη δραστηριότητα στους χαμηλό άλφα ρυθμό, σε αντίθεση με τον άλλο χάρτη που φαίνεται να είναι ισορροπημένος.

 

Η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο να μην εμφανίζει αυτή την εμπρόσθια ασυμμετρία. Συνήθως για την πλήρη θεραπεία της κατάθλιψης χρειάζονται 20-22 συνεδρίες ενώ καλό θα είναι μετά το πέρας των συνεδριών ο ασθενής να ακολουθήσει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας.